Geçen hafta emtia piyasasında yükseliş eğilimi hakimdi.
ABD'de enflasyon kaygıları ve azalan dolar talebi, emtia gruplarına yönelik genel talebi olumlu etkiledi.
Analistler, ülkede tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) beklentilerin altında yükselmesinin enflasyonun ikinci çeyreğin başında yavaşlamaya devam ettiğini gösterdiğini ve Eylül ayı faiz indirimi beklentilerini artırdığını, bu durumun emtia piyasasında risk iştahını artırdığını söyledi.
Çin'in ABD'nin Çin'e uyguladığı yaptırımlara misilleme yapabileceği öngörüleri de arz endişelerini tetikledi.
Geçtiğimiz hafta Fed'in faiz indirimine ilişkin beklentilerin güçlenmesi, ABD yaptırım kararları ve Çin'in ekonomisini güçlendirmeye yönelik aldığı tedbirler nedeniyle emtia piyasasında sert yükselişler görülürken, tarım grubu üretimin artacağına dair tahminlerden olumsuz saptı.
Geçtiğimiz hafta ons bazında altın yüzde 2,3, gümüş yüzde 11,5, platin yüzde 8,6 ve paladyum yüzde 3,1 değer kazandı.
Ons gümüş 31,59 dolarla Şubat 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
ABD'de petrol hariç ithalat fiyat endeksinin son 16 ayın en büyük artışını kaydetmesinin ardından, artan talep nedeniyle enflasyona karşı korunma amaçlı değerli metallerde sert yükselişler görüldü.
BAZ METALLER ZOR DİRİLİYOR
Geçen hafta ABD'nin Çin'e yönelik gümrük vergilerini artırma kararı nedeniyle ana metallerde keskin artışlar görüldü.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, kritik sektörlerde yerli üretimi desteklemek amacıyla Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyum, yarı iletkenler, elektrikli araçlar, piller, kritik mineraller ve güneş pilleri gibi ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırma kararı aldı.
Çin hükümetinin ülke ekonomisine yönelik aldığı destek tedbirleri, özellikle ana metal sektöründe talebin daha da artabileceği öngörülerini öne çıkardı.
Şu anda zor durumda olan emlak sektörüyle ilgili olarak, Çin hükümetinin yerel yönetimlere makul fiyatlarla konut satın almasına izin vereceği bildirildi. Öte yandan hükümet, vatandaşlara uygulanan konut kredisi faiz oranlarında asgari eşik uygulamasını kaldırdığını duyurdu.
Bu gelişmelerle birlikte OTC piyasasında fiyatlar geçen hafta sterlin bazında bakırda %10,1, alüminyumda %4,1, çinkoda %3,3, kurşunda %3,2 ve nikelde %10,5 oranında artış gösterdi.
BAKIRSIZ TARİHİ ZİRVEYE ULAŞTI
Ekonomilerde en kötünün görüldüğü beklentisi ve faiz indirimlerinin başlayacağı öngörüsüyle özellikle bakır piyasasında toparlanma yaşandı.
Uzak Doğu'da ise faiz indirimlerinin başlayabileceği beklentisiyle bölgeye verilen siparişlerin artması bakır talebinde toparlanmaya neden oldu.
Özellikle elektrikli araç ve yenilenebilir enerji kullanımının artması bakır fiyatlarında da sert artışlara neden oldu. Aynı zamanda uluslararası ticarette ABD'nin Çin'e engeller koyması, Rusya'ya yeni vergiler ve yaptırımlar getirmesi de bakır fiyatlarının yönünü etkiledi.
Çin'deki devalüasyon korkusu da bakır fiyatlarının yükselişinde önemli bir etken oldu.
Melbourne merkezli madencilik şirketi BHP Group, Güney Amerika'daki bakır varlıkları için Londra merkezli Anglo American'a 43 milyar dolarlık bir teklifte bulunmuştu. Ancak Anglo American bu teklifi reddetti ve kendisini bir bakır devine dönüştürmek için planlı bir yeniden yapılanma yoluyla elmas, platin ve kömür madenciliğinden çıkmaya karar verdi.
Analistler, madencilik şirketlerinin hamlelerinin aynı zamanda bakır talebini de ortaya çıkardığını söyledi.
Nikel fiyatları, dünyanın en büyük maden yataklarından bazılarına ev sahipliği yapan Fransa'ya 17.000 kilometre uzaklıktaki Fransız kolonisi Yeni Kaledonya'daki şiddet olaylarının üretimi kesintiye uğratmasının ardından keskin bir şekilde yükseldi.
Enerji sektöründe Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,4 artarken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören British Thermal Units'te (MMBtu) doğalgazın fiyatı yüzde 17,1 arttı.
Dünyanın en çok petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin'de talebin artacağına ilişkin beklentiler, yükselen petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor.
ABD Enerji Bilgi İdaresi'nin açıkladığı resmi verilere göre, ülkedeki benzin stokları geçtiğimiz hafta yaklaşık 200 bin varil, ticari ham petrol stokları ise yaklaşık 2,5 milyon varil azaldı. Piyasa beklentileri ham petrol stoklarının 400.000 varil civarında azalacağı yönündeydi.
Dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesinde stokların beklentilerin üzerinde düşmesi, ülkede talebin arttığını gösteriyor ve bu da fiyatların yükselmesini destekliyor.
ABD Enerji Bilgi İdaresi'nin haftalık doğal gaz stoklarının beklenenden az arttığını bildirmesinin ardından doğal gaz fiyatları yükseldi. Bu durum arz fazlası konusundaki endişelerin azalmasına yardımcı oldu.
Bir Kilo Şeker Ekim 2022'den bu yana en düşük seviyesinde
Tarım grubu geçen hafta negatif seyrini sürdürdü.
Geçen hafta Chicago Ticaret Borsası'nda kile başına fiyatlar buğday için %2, mısır için %3,6 ve pirinç için %3,1 düşerken soya fasulyesi %0,7 arttı.
Intercontinental Exchange'de sterlin bazında fiyatlar pamukta %1,8, kahvede %2 ve şekerde %6,2 düştü. Kakaonun ton başına fiyatı %17,4 azaldı.
Şeker poundu 0,1795 dolarla Ekim 2022'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Dünya buğday ve pirinç üretimi tahminlerindeki artış fiyatların değer kaybetmesine neden oldu.
Artan yağışların üretim endişelerini hafifletmesiyle Fildişi Sahili, Gana ve Endonezya'da kakao fiyatlarında keskin bir düşüş yaşandı.
Brezilya'da artan şeker üretimi fiyatların düşmesine neden oldu.
Kahve stoklarındaki yeni artış ve üretim fazlası beklentileri fiyatların değer kaybetmesine neden oldu.
Uluslararası Kahve Örgütü (ICO), 2023/2024 sezonunda 1 milyon poşet fazlalık oluşacağını tahmin ediyor. Avustralya'da pamuk üretiminin artacağına ilişkin beklentiler de fiyatların düşmesine neden oldu.